آرایشی و مراقبتی, فرمولاسیون, ناخن

فرمول لاک ناخن | فرمولاسیون لاک ناخن خانگی!!

فرمول لاک ناخن | فرمولاسیون لاک ناخن خانگی!!

انواع لاک ناخن

لاک‌ها، یکی از لوازم آرایشی پرطرفدار و موردعلاقه در بین بانوان هستند که امروزه با تنوع بسیار زیادی از نظر رنگ، بافت، کیفیت و قیمت عرضه می‌شوند.

لاک‌های براق، مخملی، اکلیلی، ترک، مغناطیسی، نئونی، هولوگرافیک و بالاخره لاک‌های ژلی (به عنوان نسل جدید لاک‌ها)، انواع گوناگونی از لاک‌های ناخن هستند که قطعاً پاسخگوی طیف گسترده‌ای از سلیقه‌ها مختلف می‌باشند.

تاکنون فرمول‌های مختلفی برای افزایش زیبایی و محفاظت سطح ناخن و کوتیکول توسعه پیدا کرده‌اند. کوتیکول، یک لایه نازک پوستی در انتهای ناخن انگشتان است که ریشه‌های ناخن را از ورود محرک‌های زیستی و میکروارگانیسم‌ها محافظت می‌کند. مرطوب کننده‌ها، سرم‌ها ولایه بردارها برای بهبود وضعیت کوتیکول و محافظت از آن استفاده می‌شوند. در حالی که فرآورده‌هایی مثل لوسیون‌های تقویت‌کننده، محلول‌های سفت کننده ناخن و لاک‌های تزیینی برای تقویت، حفاظت و انتقال رنگ به منظور زیباسازی سطح ناخن به کار می‌روند.

در این مقاله به طور ویژه، به بحث در مورد ویژگی‌های لاک‌های ناخن، مواد سازنده و به عبارتی فرمول ساخت لاک ناخن پرداخته می‌شود.

اجزای اصلی لاک ناخن

اجزای اصلی لاک شامل یک بستر پایه (base coat)، رنگ، یک لایه رویی(top coat) و یک ماده خشک کننده ناخن است که هر کدام می‌توانند مجزا و یا به صورت یک محصول و در یک مرحله استفاده شوند. البته نوع محصول دوم از نظر بازار و مشتری ترجیح داده می‌شود.

لایه زیرین یا پایه اولین لایه‌ای است که روی سطح ناخن قرار می‌گیرد و بستر مناسبی را برای اعمال لایه رنگی فراهم می‌کند.

پوشش پایه‌ای معمولاً درصد زیادی رزین و روان کننده‌های با ویسکوزیته پایین دارد که بدین ترتیب امکان تشکیل یک فیلم نازک چسبناک، منعطف، یکدست و بادوام را روی ناخن ایجاد می‌کند.

همان‌طور که اشاره شد، لایه رنگی روی لایه زیرین قرار می‌گیرد که متشکل از مواد مشابه اجزای پوشش پایه همراه با رنگ‌دانه‌های ریز پخش شده است؛ و بالاخره لایه بالایی برای ایجاد یک سطح براق و صاف که ماندگاری لایه رنگی و سرعت خشک شدن آن را افزایش می‌دهد به کار برده می‌شود.

پوشش رویی معمولاً حاوی مواد رزینی جامد و حلال‌هایی با نقطه‌جوش پایین که به سهولت تبخیر می‌شوند، است.

 

برای دریافت فرمول ساخت لاک ناخن با فرمولچی در ارتباط باشید.

تلفن همراه و واتساپ: ۰۹۳۵۸۳۸۸۲۷۴

تلفن پشتیبانی: ۰۲۱۶۵۰۱۳۱۹۷ – ۰۲۱۶۵۰۱۳۱۹۶

فرمول ساخت لاک ناخن

عمدتاً، فرمولاسیون لاک ناخن متشکل از مواد زیر است:

  • رزین: رزین‌ها در فرمول ساخت لاک ناخن و دیگر فرآورده‌های پوششی ناخن، به منظور افزایش چسبندگی و درخشان شدن محصول به کار می‌روند. ماده طبیعی بسیار متداول در این گروه نیتروسلولز پلیمری است. نیتروسلولز از حلقه‌های به هم پیوسته گلوکز تشکیل شده و در طبیعت نیز به میزان زیادی وجود دارد. این ماده یک فیلم پایه نازک و بسیار بادوام روی سطح ناخن تشکیل می‌دهد. وزن مولکولی آن، فاکتور مهمی در تعیین میزان انعطاف‌پذیری لاک است که مستقیماً با ویسکوزیته نهایی آن ارتباط دارد. به طوری که بعد از تبخیر حلال و خشک شدن لاک، رزین سبکتر لایه شکننده‌تر و رزین سنگین‌تر با طول زنجیر بلندتر، لایه‌ای منعطف‌تر و نرم‌تر ایجاد خواهد کرد.

از جمله رزین‌های مصنوعی متداول در فرمول ساخت لاک ناخن می‌توان به آکریلات‌ها و کوپلیمرهای متاکریلیکی، اشاره کرد. مونومرهای این پلیمرهای مصنوعی، عمدتاً از استرهایی با گروه‌های وینیلی تشکیل شده-اند. پلی آکریلات‌ها نرم‌تر و منعطف‌تر از پلی متاکریلات‌ها هستند. هرچه در سنتز پلی متاکریلات‌ها از الکل‌های سنگین‌تر استفاده شود، پلیمر نرم‌تری به دست می‌آید.

لازم به ذکر است که در فرآیند تشکیل نیتروسلولز، درصد ازت به کار رفته در نیتراسیون سلولز، بر حلالیت و خواص انفجاری آن بسیار مؤثر است. به‌طوری که نیتروسلولز با درصد ازت کمتر، انحلال‌پذیری بیشتری در حلال‌های قطبی دارد و با مقدار ازت بیشتر خواص انفجاری بیشتری دارد که این ویژگی جزو معایب استفاده از آن به شمار می‌رود.

اگرچه فرمولاسیون محصولات مراقبتی ناخن به‌گونه‌ای است که همواره ایمنی مصرف‌کنندگان در اولویت قرار گرفته و در این خصوص نگرانی خاصی وجود ندارد. از دیگر نقطه ضعف‌های نیتروسلولز و همچنین پلی متاکریلات‌ها سخت و شکننده بودن و چسبندگی ضعیف آن‌هاست.

  • پلستی سایزرها یا نرم‌کننده‌ها: به‌منظور افزایش انعطاف‌پذیری فیلم متشکل از نیتروسلولز به آن افزوده شده و بدین گونه از شکنندگی و ایجاد ترک بر روی این قشر نازک، جلوگیری به عمل می‌آورد. نرم‌کننده‌ها، بیشتر از گروه استرها هستند. از جمله نرم‌کننده‌های رایج، آدیپات، بنزوات، مشتقات کافور و سیترات می‌باشند.

برای ترکیب با نیترو سلولز، معمولی‌ترین نرم‌کننده، دی ‌بوتیل فتالات است که در حال حاضر، به علت مضر بودن برای سلامتی، استفاده از آن در فرمول ساخت لاک ناخن در اروپا و آمریکا منسوخ شده است. برای پلی‌ متاکریلات نیز معمولی‌ترین نرم‌کننده، بوتیل‌فنریل فتالات هستند.

در کنار نرم‌کننده‌ها، کورزین‌ها نیز به بهبود چسبندگی و براقیت فیلم نیتروسلولزی کمک کرده و از پوسته‌پوسته شدن آن می‌کاهند. در گذشته برای این منظور، بیشتر از رزین‌های طبیعی مثل صمغ‌های استری استفاده می‌شده، اما امروزه برای عملکرد بهتر، رزین‌های مصنوعی که متداول‌ترین آن‌ها سولفونامید فرمالدئید است به کار می‌روند.

اخیراً، به دلیل تشخیص آلرژیک بودن این رزین و آسیب به سلامت مصرف کننده، این پلیمر جای خود را به رزین‌های دیگری نظیر پلی استایرن، پلی آکریلیک و پلی استرها داده است. استرهای پلی آکریلیکی در ترکیب با نیتروسلولز، جلا، چسبندگی و ماندگاری بسیار ایده آلی ایجاد می‌کنند.

  • حلال‌ها: همه اجزای تشکیل دهنده لاک درحلال حل می‌شوند و حلال در نقش یک حامل، امکان تشکیل یک ترکیب مایع و همگن را با کیفیت مطلوب و ویسکوزیته بهینه فراهم می‌کند. سپس با تبخیر متعادل خود، کمک می‌کند که ترکیبات لاک در مدت زمان مناسب خشک شده و یک فیلم رنگی یکنواخت روی سطح ناخن ایجاد شود.

حلال‌ها، در چند گروه طبقه‌بندی می‌شوند: الکل‌ها مانند ایزوپروپانول، بوتانول و اتانول. استرها نظیر استات‌ها و کتون‌ها مثل استون، MEK و متیل ایزوبوتیل کتون.

مهم‌ترین نکته در انتخاب یک حلال مناسب، تأمین میزان تبخیر متعادل است، به‌طوری که حلال آن‌قدر فرار باشد که یک‌لایه رنگی بادوام و سخت ایجاد کند و از طرفی خیلی سریع هم تبخیر نشود. این مقصود، در ترکیب با مقادیر مختلف نرم‌کننده و رزین با روش آزمون و خطا حاصل می‌شود.

  • رنگدانه‌ها: رنگدانه‌های موجود در ترکیب لاک ناخن را می‌توان در دو گروه دسته‌بندی کرد: رنگدانه‌های معدنی مثل دی اکسید تیتانیوم، اکسید کروم و آهن اکسیدها و رنگدانه‌های آلی که شبیه به رنگدانه‌های موجود در رنگ‌های خوراکی هستند و تنوع زیادی هم دارند. استفاده از رنگ‌های ترموکرومیک و فوتوکرومیک نیز در ترکیب لاک ناخن مرسوم است.
  • سایر افزودنی‌ها: افزودنی‌های زیادی وجود دارند که برای تولید یک لاک باکیفیت با خواص منحصربه‌فرد به ترکیب آن اضافه می‌شوند. پایدار کننده‌هایی مانند بنزوفنون که برای تثبیت رنگ و جلوگیری از تغییر رنگ لاک در برابر اشعه فرابنفش خورشید اضافه می‌شوند. غلیظ کننده‌هایی مثل استئارالکانیوم هکتوریت که به حفظ رنگ کمک کرده و رنگ‌دانه‌ها را به صورت معلق در لاک نگه می‌دارند. افزودنی‌هایی نظیر سولفور آمینو اسیدها برای افزایش استحکام ناخن، نایلون برای یکنواخت کردن سطح لایه رنگی، اسیدهای چرب و روغن‌های گیاهی برای نرم کردن کوتیکول و افزودنی‌های ضد قارچ از دیگر موادی هستند که می‌توان به فرمول ساخت لاک ناخن اضافه کرد.

 

برای دریافت فرمول ساخت لاک ناخن با ما در ارتباط باشید.

تلفن همراه و واتساپ: ۰۹۳۵۸۳۸۸۲۷۴

تلفن پشتیبانی: ۰۲۱۶۵۰۱۳۱۹۷ – ۰۲۱۶۵۰۱۳۱۹۶

ویژگی‌های یک لاک ناخن مرغوب

علاوه بر توجه به مقوله زیبایی در انتخاب لاک، خرید یک لاک مرغوب و باکیفیت نیز بسیارحائز اهمیت است؛ زیرا لاک‌های نامرغوب و گاها تقلبی باعث آسیب، شکنندگی و پوسته‌پوسته شدن ناخن‌ها می‌شوند. در بیشتر موارد، مشتریان عملکرد ناخن را بر اساس میزان پوشش دهی، سهولت استفاده، میزان جلا و صافی، کاربرد و سرعت خشک شدن آن می‌سنجند؛ بنابراین توجه به موارد زیر در انتخاب یک لاک خوب برای داشتن ناخن‌هایی سالم توصیه می‌گردند.

  1. غلظت: یک لاک خوب باید غلظت مناسبی داشته باشد. بدین معنی که اگر خیلی رقیق باشد روی ناخن به صورت غیریکنواخت و به‌اصطلاح به‌صورت کمرنگ و پررنگ پخش می‌شود و برای یکدست شدن نیاز به استفاده مجدد از لاک دارد؛ و اگر لاک مورد استفاده خیلی غلیظ باشد، روی ناخن برجسته و ناهموار شده و زمان زیادی برای خشک شدن آن لازم است.
  2. مدت زمان خشک شدن: سرعت خشک شدن لاک باید طوری باشد که در صورت تمایل، بتوان بلافاصله روی ناخن بدون لخته‌لخته شدن لاک قبلی دوباره لاک بزنیم. اگر زمان خشک شدن لاک زیاد شود ذرات معلق هوا روی آن قرار می‌گیرند. پس یک لاک خوب زود خشک شده و فاقد حباب و هرگونه خط و رگه و دون دون بوده و بعد از خشک شدن کاملاً صاف است.
  3. ماندگاری: یک لاک ناخن مرغوب، دوام قابل قبولی دارد و بی‌آنکه زیبایی و جلای خود را از دست دهد معمولاً حدود یک هفته روی دست می‌ماند. بعلاوه یک لاک خوب به سهولت با لاک پاک‌کن‌های مناسب از روی ناخن پاک می‌شود.
  4. قلم‌موی مناسب: یک قلم‌موی باکیفیت به‌اندازه کافی منعطف است به‌طوری‌که با دو سه بار استفاده روی ناخن، سطح آن را یکنواخت با لاک می‌پوشاند. از طرفی موهای یک قلم‌موی خوب آن‌قدر محکم و نرم است که در هنگام استفاده از لاک کنده نشده و به ناخن نمی‌چسبد و همچنین ردی از خود بر روی ناخن ایجاد نمی‌کند.
  5. بوی لاک: بوی بد و زننده لاک، ناشی از وجود مواد شیمیایی بیشتر و نامرغوب تراست که با استفاده بیشتر از لاک، به‌مرور این مواد از طریق ناخن وارد بدن شده و به سلامت پوست و بدن آسیب وارد می‌کنند.

روش‌های خانگی تهیه لاک ناخن

 

این محصول را میتوان به روش زیر و با مخلوط مواد معمول خوراکی و عطاری تهیه و بعنوان یک فرمول خانگی استفاده کرد. اما باید در نظر داشت فرمول‌های خانگی ممکن است باعث بروز عوارض ناشی از آلرژی به مواد خانگی یا عطاری شوند. عملکرد این فرمول‌ها نیز در مقایسه با محصولات تجاری که از مسیر تحقیق و توسعه به دست آمده اند به مراتب کمتر است.

 

با توجه به اینکه، بعضاً برخی از مواد شیمیایی به کار برده شده در فرمول ساخت لاک ناخن، ممکن است برای سلامت مصرف کننده آسیب‌زا باشند، بنابراین خیلی از بانوان ترجیح می‌دهند که از لاک‌های خانگی متشکل از مواد ارگانیک و گیاهی استفاده کنند. همچنین ممکن است که این مواد به دلیل داشتن انواع ویتامین‌ها برای تغذیه و تقویت ناخن‌ها بسیار مفید باشند. از طرفی بیشتر لاک‌های خانگی به سهولت با آب پاک می‌شوند و نیازی به پاک‌کننده‌های شیمیایی مثل استون ندارند.

ترکیب سایه چشم کاملاً پودر شده و برق ناخن، ترکیب روغن زیتون و موم زنبور عسل و ریشه گیاه آلکانت، ترکیب پودر رنگ میکا و چسب چوب و ترکیب حنا، روغن زیتون و خاک رس سفید از جمله روش‌های خانگی برای تهیه یک لاک ناخن طبیعی و مفید در منزل هستند. لازم به ذکر است که روغن زیتون برای مرطوب نگه داشتن ناخن‌ها و خاک رس برای درخشندگی لاک استفاده می‌شوند.

روش تهیه لاک ناخن با روغن زیتون و موم زنبور عسل و ریشه گیاه آلکانت

ابتدا 3 قاشق غذاخوری روغن زیتون و نصف قاشق غذاخوری ریشه گیاه آلکانت را در یک ظرف مناسب روی حرارت گذاشته و بعد از 5 دقیقه مخلوط صاف شود تا ریشه‌های آلکانت جدا شوند. ریشه گیاه آلکانت به ترکیب رنگ قرمز می‌دهد. به مخلوط صاف شده، یک چهارم قاشق چایخوری، موم زنبور عسل افزوده و دوباره حرارت داده شود. بعد از ذوب کامل مخلوط، حدود دو قطره روغن ویتامین E اضافه شده و حرارت خاموش شود. با خنک شدن مخلوط، می‌توان آن را به صورت لاک، روی ناخن‌ها استفاده کرد. از مالیده شدن ترکیب به پوست و اطراف ناخن جلوگیری شود.

 

برای دریافت فرمول ساخت لاک ناخن با ما در ارتباط باشید.

تلفن همراه و واتساپ: ۰۹۳۵۸۳۸۸۲۷۴

تلفن پشتیبانی: ۰۲۱۶۵۰۱۳۱۹۷ – ۰۲۱۶۵۰۱۳۱۹۶

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *